Olympisch zeilster Mirthe Akkerman: een duurzame toekomst bouwen!

Olympisch zeilster Mirthe Akkerman: een duurzame toekomst bouwen!

Olympisch zeilster Mirthe Akkerman was 28 februari 2024, tijdens het TRAXX-event in de Euromast in Rotterdam, als gastspreker uitgenodigd. Zij heeft deze bijzondere dag hieronder in een blog vastgelegd.

Op 28 februari kreeg ik de kans om voor de TRAXX partners in Nederland (Schouten Energy, Van Kessel, Dalhuisen en Slump On) ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het TRAXX-merk een presentatie te geven. TRAXX is een schonere, zuinigere en betere diesel, welke ook te verkrijgen is in een HVO variant (renewable diesel).  De TRAXX partners richten zich op de sectoren: transport, agri, infra, automotive en industrie. Ze zijn op weg van fossiele naar niet-fossiele energiedragers. Prachtig!

Een mix van zenuwen en opwinding vulde de zaal. Het was niet zomaar een presentatie; het was een mogelijkheid om mijn passie voor duurzaamheid te delen en anderen te inspireren met mijn lessen. Terugkijkend op die dag, wil ik mijn gedachten delen over hoe ik de verandering op mijn eigen werkvloer zie en mijn visie op een duurzame toekomst.

Het Doel: Kennis Delen en mijn X-factor

Tijdens mijn presentatie nam ik iedereen mee op een reis door mijn eigen ervaringen met de gevolgen van klimaatverandering te delen. Ik deelde verhalen over verstikkende visnetten die de oceanen vervuilen. Het tekort aan zoetwater dat ik heb ervaren in Hyères, waardoor we de boten niet konden afspoelen. En natuurlijk de verstikkende rook van de Australische bosbranden. Deze persoonlijke verhalen, ondersteund door foto's en video's, gaven iedereen een goed beeld van hoe ik de veranderingen op mijn eigen werkvloer zie en benadrukken de dringende noodzaak tot actie.

Mijn Visie op een Duurzame Toekomst

Voor mij draait een duurzame toekomst om samenwerking en vooruitgang. We kunnen niet stil blijven staan en anderen de schuld blijven geven. In plaats daarvan moeten we vooruitkijken, onze kennis benutten en samenwerken aan innovatieve oplossingen. Hoewel perfectie nog niet binnen handbereik is, mogen we niet stoppen met streven naar verbetering. Net zoals dat ook in de topsport geldt. Tijdens de presentatie lag de focus op het vinden van je eigen 'X-factor': waar onderscheid jij je in? Voor mij is het altijd streven naar verbetering. Ik geloof dat we nooit uitgeleerd zijn en dat we constant moeten blijven evolueren om een positieve impact te maken.

Hoe kan je als bedrijf of persoon de energietransitie ondersteunen?

Maar hoe kunnen we als individu of organisatie bijdragen aan de energietransitie? Ik geloof dat het begint met het delen van kennis, het stellen van meetbare doelen, het omarmen van mislukkingen als leerkansen, en het hebben van open en constructieve feedbackgesprekken.

  • Kennisdeling: De energietransitie vereist een sectorgerichte aanpak. Het delen van kennis tussen verschillende industrieën is essentieel. Het is zonde als waardevolle kennis en inzichten beperkt blijven tot individuele bedrijven. We kunnen veel leren van anderen, zowel binnen als buiten onze eigen sector. Het constant delen en vergaren van kennis kan nieuwe inspiratie opleveren. Denk aan samenwerkingsverbanden tussen industrieën die momenteel al plaatsvinden.
  • Meetbaarheid: Het is cruciaal om doelen meetbaar te maken. Door doelen concreet op te schrijven en regelmatig te bespreken, worden ze tastbaarder en voelen ze meer als een werkelijkheid. Het is belangrijk dat alle teamleden op de hoogte zijn van de doelen waar we naartoe werken. Dit kan worden bereikt door het gebruik van KPI's (Key Performance Indicators), het rapporteren van voortgang en het vieren van zowel kleine als grote successen.
  • Fail fast, learn fast: Het is belangrijk om bereid te zijn om risico's te nemen en te leren van fouten. Het proces van vallen en opstaan is cruciaal voor groei en ontwikkeling. Durf te experimenteren en te investeren in nieuwe ideeën, zonder bang te zijn voor mislukking. Fouten maken is geen teken van zwakte, maar een kans om te leren en te verbeteren.
  • Feedback en dialoog over prestaties: Feedback is een waardevol instrument voor persoonlijke en professionele groei. Het is belangrijk om feedback niet persoonlijk op te vatten, maar te zien als een kans om te verbeteren. Door open en constructieve dialogen over prestaties te voeren, kunnen teams scherp blijven en zich blijven ontwikkelen. Het is essentieel om te weten waar iedereen binnen het team aan werkt en welke stappen ze willen zetten, zodat gerichte feedback kan worden gegeven en de ontwikkeling van het hele team kan worden bevorderd.

Ik vond het geweldig om mijn passie en ervaringen te delen en om gesprekken te voeren met iedereen in de zaal, om te ontdekken waar iedereen tegenaan loopt. Het was inspirerend om te zien dat, hoewel we misschien niet direct de perfecte oplossing hebben, alle kleine stappen bijdragen aan een duurzame toekomst. De tijd om te handelen is nu. Door samen te werken, bewustwording te creëren en kleine stappen te zetten, kunnen we een verschil maken. Laten we niet wachten tot het te laat is; laten we nu actie ondernemen en bouwen aan een duurzame toekomst die we trots kunnen doorgeven aan volgende generaties. En laten we niet vergeten om altijd te blijven streven naar verbetering en te ontdekken waar onze eigen toegevoegde waarde ligt. Want als we wijzen naar anderen, wijzen we tegelijkertijd drie vingers naar onszelf.

Mirthe Akkerman
28 maart 2024