bespaar brandstof met deze praktijktips voor op het land

bespaar brandstof met deze praktijktips voor op het land

'Een betere wereld begint bij jezelf'. Het is een cliché maar daarom is het niet minder waar. Iedereen heeft een impact op het milieu en met kleine aanpassingen kunnen wij een groot effect teweeg brengen. Daarom geven wij in dit artikel een aantal praktijktips om uw brandstofverbruik zoveel mogelijk te beperken.

gemiddelde brandstofverbruik

Volgens de Cumela wordt er gemiddeld 0,115 liter brandstof ingezet voor elke euro omzet. Dat staat gelijk aan klein wijnglas vol brandstof voor één euro brandstof. Voor agrarische bedrijven stijgt dit zelfs naar 0,14 liter per euro omzet maar voor grondverzet daalt dit gemiddelde naar 0,09 liter per euro. De hoogte van het aantal liter is afhankelijk van het aantal bewerkingen of bewegingen op het land. 

Maar ook het gedrag van de bestuurder of machinist heeft invloed op het brandstofverbruik. Uit een onderzoek van de Wageningen University blijkt dat een tractor maar liefst 25% van de tijd stationair staat te draaien. Voor een tractor van 200 kW betekent dat een verbruik van 3 liter per uur á € 4,80 mét een uitstoot van 10,878 kg C02. 

C02-uitstoot per hectare

1 liter diesel (EN 590) staat gelijk aan een totale C02-uitstoot van 3,262 kg. Dit omvat oliewinning, productie in de raffinaderij, transport én verbranding in de motor. Het klinkt logisch maar de meest efficiëntie manier om op uitstoot te besparen, is door zo min mogelijk brandstof te verbruiken. 

Een gemiddelde melkveehouder verbruikt bijvoorbeeld 210 liter diesel per hectare, wat gelijk staat aan een C02-uitstoot van 685,02 kg. Werkzaamheden als maaien, oprapen en balen persen verbruiken het meeste brandstof. Een besparing van 2% brandstofverbruik leidt al tot een besparing van 13,7 kg C02-uitstoot per hectare maar ook tot een besparing in de brandstofkosten per hectare. Een gemiddelde melkveehouder had 60 hectare land in 2021, wat neerkomt op een potentiële besparing van 822 kg C02-uitstoot bij een brandstofbesparing van 2%. 

De gemiddelde C02-uitstoot van een nieuwe personenauto in 2021 komt neer op 108,2 gram per kilometer. De besparing staat dus gelijk aan 7.597 km afleggen met een personenauto. 

samen is niet alleen

De bestuurder of machinist heeft de grootste invloed op het brandstofverbruik maar om echt een significant verschil te maken is een teamprestatie vereist. Bijvoorbeeld bij een loonbedrijf waar ook de technische dienst/monteur, afdeling planning tot aan de directie een rol kan spelen in brandstofbesparing. Want een goede voorbereiding in combinatie met goed onderhouden materieel is net zo belangrijk als de voet op het gaspedaal.

tips voor aanvang van het werk

  • Zorg voor de juiste tractor/machine en uitrusting op de juiste plek. Een tractor is bijvoorbeeld het zuinigste wanneer deze volledig wordt belast. Oververmogen zorgt juist voor extra brandstofverbruik.
  • Zorg voor een efficiënte werk- en terreinindeling. Vol draaien, keren, terugsteken en afremmen kost extra brandstof.
  • Plan vervoer of transport via de kortste routes of vermijd drukke routes.
  • Denk vooruit, waar valt synergie te behalen met werkzaamheden / werklocaties.
  • Controleer afstelling van machines en werktuigen.
  • Voer preventief onderhoud uit (smeren van onderdelen/slijpen messen/filters controleren).
  • Controleer bandspanning en kies de juiste grootte banden.
  • Zorg voor een goede gewichtsverdeling, breng extra gewicht aan bij zware klussen.
  • Zorg voor een goede afstelling van werkbreedte bij grondbewerkingsmachines.
  • Controleer periodiek het brandstofsysteem en tankopslag (water/vervuiling en filters).
  • Zorg voor schone luchtfilters en koelsystemen.

tips voor de bestuurder

  • Maak niet teveel toeren, blijf binnen het groen/blauwe gebied van de toerenteller.
  • Geeft de juiste hoeveelheid gas, dus niet te veel maar ook niet te weinig. Laat het toerental bijvoorbeeld parallel lopen met de voorschriften van de aftakas bij het maaien.
  • Kies de hoogst mogelijke versnelling (behalve bij wegtrekken). Kies voor een laag toerental en een hoge versnelling.
  • Laat de motor niet onnodig stationair draaien. Het laten lopen weegt niet op tegen het opnieuw starten van de motor.
  • Kies de manier van het landbewerkingen zorgvuldig en vermijd te veel overlap.
  • Gebruik een eco-stand of spaaraftakas.
  • Gebruik cruise control, dit is minder belastend voor de motor 
  • Houd onderweg voldoende afstand onderweg en voorkom onnodig remmen.

tips voor een schone en veilige tankomgeving

Welke brandstof u ook heeft, het is belangrijk om verantwoord om te gaan met deze brandstof om feilloos te kunnen functioneren onder alle omstandigheden. Want de energietransitie en het gebruik van biobrandstoffen brengen uitdagingen met zich mee. Uw brandstofkeuze, in combinatie met een schone en veilige tankinstallatie, is een vitaal onderdeel van uw bedrijf. Net zo belangrijk als het selecteren en onderhouden van trucks, bedrijfswagens, tractoren en machines.

In dit artikel geven wij alle tips voor een schone en veilige tankomgeving. In de onderstaande video vindt u de tips van TRAXX om water en vuil tijdens het tanken te voorkomen.

voorkom water en vuil in de dieseltank

voorkom water en vuil in de dieseltank